Primele ferestre cu rama PVC au fost fabricate la mijlocul secolului XX. Cu toate acestea, utilizarea plasticului pentru geamuri si usi a continuat sa fie obiectul a numeroase controverse. Numeroase sunt persoanele care se intreaba daca este sau nu adevarat ca ferestrele din PVC de culoare alba se ingalbenesc sau nu odata cu tercerea timpului. O alta problema recurenta este urmatoarea: unii sunt de parere ca policlorura de vinil prezinta pericole pentru sanatatea noastra. Esti in cautarea unor informatii fiabile pe aceasta tema? Atunci te afli in locul potrivit.
PVC (policlorura de vinil) este un polimer utilizat in productia de materii plastice. Utilizarea PVC-ului se intinde in numeroase sectoare industriale printre care tamplaria usilor si ferestrelor. Chiar daca este folosit pentru fabricarea frestrelor si usilor de mai bine de 70 de ani, PVC-ul continua sa fie obiectul a numeroase idei preconcepute desi tehnologia a evoluat enorm de-a lungul vremii. Iata care sunt cele mai raspandite mituri cu privire la PVC.
Mitul numarul 1. Ferestrele cu rama alba ingalbenesc odata cu trecerea timpului?
Timp de mai multi ani, ferestrele cu rama alba din PVC erau cele mai cerute. Din cauza razelor de soare si din cauza poluarii, ramele incep sa isi piarda din culoarea alba imaculata de-a lungul anilor. De ce? Structura de polimer a policlorurii de vinil a fost deteriorata ceea ce se manifesta prin procesul de ingalbenire. Chiar daca tehnologia de fabricare a ferestrelor din PVC a evoluat enorm, ideea conform careia ferestrele din termopan de culoare alba ingalbenesc odata cu trecerea timpului este inca raspandita. Acest lucru nu este insa valabil in cazul ferestrelor de calitate superioara, produse de marcile de renume de pe piata. Aceste ferestre, in ciuda anilor care trec, nu se ingalbenesc.
Compozitia lor este imbogatita cu stabilizatori, in majoritatea din cazuri fiind vorba de calciu si zinc. Care este scopul lor? Permit o mai lunga durata de viata a culorilor si a structurii, nu ingalbenesc.
Mitul numarul 2. Ferestrele din PVC favorizeaza aparitia mucegaiului in interiorul locuintelor
Un alt mit care circula in legatura cu ferestrele PVC este acela ca favorizeaza dezvoltarea mucegaiului in casa. Factorii care explica dezvoltarea unor micro-ciuperci in inerioarele dotate cu ferestre PVC sunt multipli. Intai si intai, un nivel ridicat de umiditate, dar si lipsa ventilatiei eficiente. Atunci cand toate conditiile sunt reunite, umiditatea se poate condensa si sa se instaleze in incaperile mai reci, mai ales pe peretii exterior sau in locul in care cadrul ferestrei intra in contact cu peretele. Pereti umezi intr-o incapere incalzita reprezinta un mediu ideal pentru micro-ciuperci. Inseamna acest lucru ca ferestrele din plastic reprezinta principala cauza a mucegaiului intr-o incapere? Nici vorba. Principala cauza este lipsa de aerisire.
Actualmente, producatorii de geamuri si usi PVC ofera posibilitatea de a comanda ferestre cu sisteme de ventilatie.
Mitul numarul 3. Ferestrele din PVC sunt nocive pentru sanatate
In momentul in care ferestrele PVC si-au facut intrarea pe piata, numeroase voci au inceput sa spuna ca acestea prezinta numeroase riscuri asupra sanatatii. Ideea ca ferestrele PVC sunt daunatoare sanatatii inca a ramas si in ziua de azi. Este o idee preconceputa, fara fundament in realitate. Ferestrele din PVC contemporane sunt comericalizate pe piata conform unor norme riguroase cu privire la materiale dar si la procesul de productie. Acestea sunt supuse la numeroase teste, pentru ca producatorul sa se asigure de faptul ca nu sunt nocive pentru sanatatea oamenilor. Concentratia de policlorura de vinil este marginala, mult mai redusa decat in primii ani de productie.
Vrei sa stii mai multe despre miturile care circula in legatura cu ferestrele PVC? Atunci fii pe fază pentru partea doua a acestui articol.
Daca te-ai hotarat sa optezi pentru tamplaria PVC, te asteptam sa ne contactezi sunand la numarul de telefon 0374887777 ori trimitand un mesaj folosind una dintre cele trei optiuni disponibile: email – office@oneplast.ro, formularul de contact de pe site sau pagina de Facebook.