Toamna sau iarna, temperaturile de afara scad si timpul ploios provoaca o umiditate crescuta. In aceasta perioada, numeroase sunt persoanele care se confrunta cu probleme precum condensul la geamuri. Apa condensata se depune pe sticla exterioara sau interioara, uneori intre sticle. Fiecare din situatiile prezentate mai sus rezulta din origini diferite si necesita un raspuns diferit. In cele ce urmeaza iti vom propune cateva solutii pentru a rezolva problema cu condensul.
Toamna si iarna, remarci de obicei pe ferestrele din casa ta aburi si te intrebi de cele mai multe ori de unde si-au facut aparitia. Raspunsul este simplu: aerul cald si umed care se raceste si se condenseaza in contact cu sticla, mai rece decat temperatura ambientala. Aceasta situatie este provocata de obicei de catre decalajul de temperatura dintre un exterior rece si un interior extrem de incalzit care se adauga unui nivel de umiditate crescut. Condensul la exteriorul ferestrelor este un fenomen natural, usor de eliminat, insa condensul la interiorul sticlei nu este o veste buna.
De ce apare condensul pe interiorul sticlei?
De ce se vorbeste despre ferestre care “transpira” sau de ferestre “umede” in interior, dupa o noapte mai rece? Acesti termeni sunt de obicei utilizati in situatia in care condensul se instaleaza in partea inferioara a sticlei si a cadrului ferestrei. Acest fenomen are loc in incaperile mai umede ale casei atunci cand temperatura exterioara este mai scazuta decat cea din interiorul casei sau apartamentului. De ce? Sticla ferestrei protejeaza locuinta de frig exterior insa nu atat de eficient ca peretii. De aceea, toamna si iarna suprafata devine cel mai adesea rece. Vaporul de aer cald, adica aerul umed, se condenseaza in contact cu sticla rece.
Cand este condensul complet natural?
Intr-o incapere extrem de umeda spre exemplu o baie dupa o baie, intr-o bucatarie in timpul gatitului sau intr-o camera in care hainele ude sunt puse la uscat. Condensul se produce adesea in locuintele mai noi sau recent renovate. In acest caz este de ajuns sa deschizi geamul si sa aerisesti. Insa, daca acest proces se produce in mod frecvent, spre exemplu in fecare dimineata, trebuie sa cauti si sa elimini cauza deoarece este un semn al unei ventilatii neadecvate a locuintei.
Ce poti sa faci ca sa nu mai existe condens din exterior?
Cel mai adesea, condensul se produce atunci cand intr-o incapere este cald si umezeala si ventilatia nu se produce in mod corespunzator. Cea mai simpla modalitate de a elimina acesti aburi de pe sticla geamurilor este sa lasi sa intre aerul rece in interior si, in acelasi timp, sa evacueze umezeala spre exterior. Poti instala bagheta pentru geamuri PVC, pentru o aerisire eficienta.
Te intrebi probabil dimineata de ce ai condens la geamuri, in exterior. Acest lucru se intampla in general toamna si iarna. Este vorba despre un fenomen similar cu roua de dimineata. Umezeala solului, plantele sau alte elemente se evapora sub efectul temperaturilor ridicate de primavara. Seara, atunci cand temperaturile incep sa scada, umiditatea condenseaza pe suprafetele care se racesc rapid, spre exemplu pe sticla geamurilor la locuintele care nu sunt inca incalzite. Acest fenomen este mai des intalnit in locuri in care umezeala este mai frecventa, in apropiere de lacuri sau mlastini, acolo unde circulatia aerului nu este optima. In acest caz, este vorba despre o problema strict estetica care dispare odata cu cresterea temperaturilor exterioare.
Daca te-ai hotarat sa optezi pentru tamplaria PVC, te asteptam sa ne contactezi sunand la numarul de telefon 0374887777 ori trimitand un mesaj folosind una dintre cele trei optiuni disponibile: email – office@oneplast.ro, formularul de contact de pe site sau pagina de Facebook.