In ziua de azi, din ce in ce mai multi consumatori acorda o atentie mai mare impactului asupra mediului al productiei si utilizarii unor produse. Aceasta tendinta inseamna ca termenul “verde” este cel mai adesea alterat si folosit drept stratagema pentru a atrage clientii sensibili la termenul de ecologie. Acest lucru este valabil si in sectorul tamplariei unde putem gasi din cand in cand oferte de ferestre ecologice. Ce inseamna mai exact fereastra ecologica si cu ce ar trebui sa se diferentieze ea?
O abordare ecologica in privinta fabricarii ferestrelor trebuie sa implice selectia de materii prime potrivite si usor de reciclat, introducerea unor tehnologii menite sa economieasca energie si, mai ales, o productie durabila. Ce inseamna concret aceste sloganuri in industria ferestrelor PVC?
Productia durabila este ecologica
Productia oricarui tip de fereastra, indiferent de materialul ales, are un impact real asupra mediului inconjurator. Procesul de fabricare al ferestrelor din lemn si PVC consuma apa, electricitate si caldura si emite CO2 in atmosfera. Drept urmare, este important, inainte de toate, sa stii daca fabricantul este angajat intr-o productie durabila. Se poate dovedi faptul ca ferestrele PVC fabricate conform unor directive stricte ale fabricantului lasa o amprenta mult mai mica asupra naturii decat ferestrele din lemn care provin de la o uzina care nu se preocupa de normele de mediu.
Un producator de ferestre ar trebui sa fie in mod constant preocupat de reducerea cu succes a consumului de apa si de energie si a emisiilor CO2, si sa minimizeze impactul asupra mediului. Exista producatori care instaleaza sisteme de recuperare a caldurii, dar si statii de sedimentare. Numai putin de 90% din apa necesara productiei este in mod constant in circulatie.
Pentru a reduce emisiile de CO2, exista producatori care aleg transportatori care raspund la norme stricte de mediu si, in uzine, unii producatori au decis inlocuirea stivuitoarelor cu combustie cu stivuitoare electrice sau pe gaz.
Alegerea constienta a materiilor prime respectuoase cu mediul inconjurator
Caracterul “ecologic” al unui material este determinat de faptul ca nu emite compusi organici volatili nocivi in atmosfera si ca aceste materiale pot fi reciclate. Ferestrele din lemn, considerate drept ecologice si naturale, sunt uneori tratate cu produse chimice pentru lemn si cu vopsele pe baza de solventi nocivi. Inainte de a decide pentru un anumit model de fereastra este, drept urmare util sa verifici cum a fost acel lemn intretinut. In cazul ferestrelor PVC fabricate in Uniunea Europeana, datorita unor reglementari stricte, clientii pot fi siguri de faptul ca acestea nu elibereaza niciun fel de produse chimice nocive in aer precum clorura de vinil sau mercur.
Reciclare in loc de eliminare
Atunci cand vrei sa alegi ferestre ecologice, este in egala masura important sa nu uiti sa optezi pentru produse reciclabile mai degraba decat produse greu de reutilizat (cum este cazul lemnului). In acest caz, ferestrele fabricate din PVC virgin, care poate fi reciclat si reutilizat, sunt de preferat.
Economic si drept urmare ecologic
Caracterul ecologic al unei ferestre este in egala masura scos in evidenta de evolutia tehnologica. De ce? Cu cat nivelul de izolare termic este mai ridicat, cu atat fereastra este mai ecologica. Drept urmare, utilizarea unor ferestre cu un randament energetic ridicat spre exemplu permite incalzirea incaperii iarna si racorirea in sezonul cald consumand mai putina caldura si electricitate decat in cazul unui model standard. In plus, cu o utilizare pe termen lung, ferestrele de acest tip contribuie la reducerea emisiilor din atmosfera.
Ferestrele mari, permit intrarea a 22% din lumina in plus in incapere ceea ce reduce consumul de electricitate pentru lumina artificiala. Care sunt ferestrele cele mai respectuoase cu mediul inconjurator? Cele care economisesc mai multa energie.
Daca te-ai hotarat sa optezi pentru tamplaria PVC, te asteptam sa ne contactezi sunand la numarul de telefon 0374887777 ori trimitand un mesaj folosind una dintre cele trei optiuni disponibile: email – office@oneplast.ro, formularul de contact de pe site sau pagina de Facebook.